Mustafa Kutlu

24.07.2020
1.267
A+
A-
Mustafa Kutlu

Mustafa Kutlu 6 Mart 1945 yılında Erzincan’da doğmuştur. Erzincan Lisesinden mezun olmuştur. Erzurum’da Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirmiştir. Edebiyat öğretmenliğini çeşitli illerde yapmıştır. Daha sonra mesleğini bırakmıştır.

Hareket ve Dergah dergilerinde Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisinin yayın faaliyetlerini sürdürmüştür. Senaryolar yazmıştır. Özel bir kanalda sohbet programları yapmıştır. Şu anda yazı çalışmalarını sürdürmektedir.

Mustafa Kutlu sadece hikaye türünde eserler vermiştir. Yazdığı hikayelerinde Anadolu insanının acılarını, cahil ve perişan halkı, aydınların ve çeşitli politikacıların söylemleriyle geri bırakılmış insanların yaşamını anlatmıştır.

Anadolu insanının ve Doğu insanının konuşma şekillerini, şive taklitlerini başarıyla eserlerine yansıtmıştır. Mustafa Kutlu yabancılaşmaya karşıdır. Ona göre toplumumuzun gelişmesi tarihimizde ve öz değerlerimizde gizlidir.

Hikayelerini müstakil şekilde yazmıştır. Onun hikayelerinin en önemli özelliklerinden biri müstakil yazılmalarına rağmen bir araya konduğunda bir bütünü teşkil etmeleridir. Bu teknik edebiyatımızda büyük bir yeniliktir. Mustafa Kutlu bu tekniği Kuranı Kerim’de görülen ve geleneğimizde olan kıssa kavramından esinlenmiştir.

Mustafa Kutlu hikayelerinde din ve tasavvufun yozlaştığını anlatmaya çalışmıştır. İslam inancına olan büyük bağlılığı onu tasavvufi bir dilin peşinden koşturmuştur. Bu nedenle genellikle tasavvufi konulara yönelmiştir.

Yazarın üslubu az söz çok mana ilkesine bağlıdır. Kendine has, alışılmamış cümle yapısı ile başarılı bir üslup oluşturmuştur. Hikayelerinde toplum yapısının değişmesi sonrası kendi olmaya çalışan insanları anlatmaya çalışmıştır.

İnsan derinliğini araştırarak taşradan şehre bakan bir bakış açısı yakalamıştır. Hikayelerine bakıldığında iç konuşmalar ve diyaloglar canlı bir anlatımla yazılmıştır. Ayrıca hikayeleri farklı metinlerden alınmış parçalarla zengindir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.