Vefa size tanıdık geliyor mu ?

İsmail Akbıyık
21-07-1977 yılında İstanbul Üsküdar'da doğdum. Aslen Çankırı-Ilgazlı'yım. İlk ve orta öğrenimimi Bitlis ve Karabük'te liseyi Çankırı -Çerkes'te 19 Mayıs Lisesinde bitirdim. Lisans ve tezli yüksek lisansı Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinde yaptım. Meslek yaşamıma Konya ili Kulu ilçesinde öğretmen olarak başladım. Ankara'da çeşitli okullarda öğretmenlik ve yöneticilik yaptım daha sonra Çalışma Bakanlığına bağlı CASGEM başkanlığı yaptım. Şu an Çalışma Genel Müdürlüğünde kariyer uzman olarak görev yapmaktayım. Çeşitli STK larda kuruculuk ve yöneticilik yapmaktayım. İngilizce ,orta düzeyde Almanca ve Osmanlıca bilmekteyim. Evli ve iki çocuk sahibiyim.
07.12.2020
843
A+
A-

Dijital denilen bu çağda, vefa gibi medeniyet değerimiz, inancımız gereği olan bu kavram ne yazık ki anlamını yitirmiş bulunmaktadır.

Medeniyet değerlerimizin bilinçli olarak içinin boşaltıldığı bu dönemde bu değerlerimizin sıradanlaştırılarak aslında medeniyet tasavvurumuza karşı hamleler yapılmaktadır.

İnsanlara pragmatist ve pratik bir hayat tarzı sunan bu çağ ona engel olabilecek tüm yapıları, düşünceleri, kültürel oluşumları yok saymakta, var olanları da yıkmak için her türlü argümanı kullanmaktadır.

İnancımız gereği; Vefa bizim için önemli bir değerdir. Kuran-ı kerim de yüce Mevla hem kendine hem de insanlara verdiği söze sadakat eden ve akitlerine hakkıyla uyan kişiler övülmekte ve bu özellik cennet vaat edilen müminlerin bir vasfı olarak anlatılmaktadır. Ad suresinde onlar (akıllı insanlar) Allah’a verdikleri sözü yerine getiren ve anlaşmaları bozmayan kimselerdir buyrulmaktadır. Al-i İmran suresinde de ahde vefa gösteren müminler, Allah’ın sevgisine mazhar olurlar, buna mukabil ahde vefa göstermeyenler ziyana uğrarlar ve ahirette Allah’ın nimetinden mahrum kalırlar.

Vefakârlık kadir kıymet bilmektir, kendisine yapılan her türlü iyi işleri unutmamak demektir. Peygamberimiz bir hadisinde insanlara teşekkür etmeyen kimse Allah’a şükür etmez buyurmuştur (Ebu Davud).

Büyük fıkıh ve hadis âlimi İmam-i azam Ebu Hanife vefası olmayan kişilerin cenaze namazı kılınmaması gerektiği gibi sert ifadelerde bulunduğu rivayet edilmektedir.

Ne oldu da biz vefa gibi bir medeniyet değerimizi kaybettik, vefayı İstanbul’da bir semt gibi gören bir nesil yetiştirdik, acı ve düşündürücü olan bu saptamayı nasıl çözeceğiz, vefalı nesilleri nasıl yetiştireceğiz?

Ashabın ve atalarımızın, büyüklerimizin vefa hikâyelerini okuyan ve dinleyen bir milletin çocukları nasıl oldu da bu değeri elimizden aldılar?

Buna verilecek cevaplardan ilki vefa gibi kıymetli ve hayatın olmazsa olmaz değerini yaşamımızın bir parçası haline getireceğiz, eğitimin önemli bir parçası yapacağız ,bunu yapmadığımız müddetçe bizde ne huzur olacak, ne de bereket.

Aslında toplum olarak artık biz nereye gidiyoruz sorusunu sorma vaktidir. Bu vakit vefa gibi üst değerlerimizi hayatın bir ayrılmaz bir parçası haline getirmek için harekete geçmeliyiz. Eğitim sistemimizi, ana babaları, yetişkinleri içi dolu çalışmalarla donatmalıyız, çocuklarımıza bu değerleri vermeliyiz yoksa kuru kuruya batı medeniyetini eleştirmekle, batı medeniyetinin esiri oluyoruz Materyalist dünyevi ve haz duyguları önceliyen  batı medeniyeti bizi esir almaktadır.

Bosna Hersek in efsanevi lideri Bilge Kral Aliya Izzetbegoviç bir konuşmasında biz içi boş batı eleştirileri yerine değerlerimizle, Batı’nın teknolojik üstünlüğünü çalışmaları entegre etmeliyiz derken bize çok önemli altın anahtar sunuyor ancak okumayan ve düşünmeyen bir toplum görüntüsü veren bizler bunun ne kadar bu haberiz buda ayrı bir çıkmazımız değil mi?

Bunun için tez zamanda medeniyet değerlerimize sahip çıkmalıyız, kendimize gelip bu değerleri gelecek nesillere kalıcı bırakacak aktarım sistemi kurmalıyız, gönül medeniyeti oluşturmalıyız, bu gönül coğrafyası bu değerleri tekrar hayatın bir parçası haline getirir, biz buna inanıyoruz, bunu yapacak bir birikime de sahibiz

Haydi iş başına diyerek, bu değerlerle ülkemiz ve dünya huzur bulacaktır. Baska bir yazımızda buluşmak dileği ile, sağlıcakla kalın.

                                                                                     İsmail AKBIYIK

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.