Meydanlardan Medyaya

Ömer Tikenli
14.05.1984 tarihinde İzmir ili Ödemiş ilçesinde dünyaya geldi. Sırasıyla Ödemiş Atatürk İlkokulu, Ödemiş Anadolu İmam Hatip Ortaokulu, Aydın Ortaklar Anadolu Öğretmen Lisesi, Denizli Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği’nde öğrenimini tamamladı. Ortaokulda Milli Gençlik Vakfı öğrenci temsilciliği yaptı. Lisede çeşitli STK faaliyetlerinde görev aldı. Liseyi bitirdikten sonra 2002-2003 yılı arasında Ödemiş Ak Parti Gençlik kollarında kurucu başkan vekilliği ve başkanlık yaptıktan sonra eğitim fakültesini kazanması ve öğretmenlik mesleğini icra edeceğinden dolayı istifa ederek yeniden sivil toplum kuruluşlarında görev almaya başladı. 2007’ de öğretmen olarak Erzurum’ da göreve başladı. 2009’ da Konya ilinde Bozkır ve Kulu ilçelerinde toplam 4 yıl hizmet etti. Gaziantep’ e atandığında Medeniyet Tasavvuru Gençliği teşkilatını oluşturdu ve 1,5 yıl kurucu il başkanı olarak görev yaptı. Ardından Erdemli Yöneticiler Akademisi Gaziantep teşkilatını kurarak il başkanlığı görevini yürüttü. Ankara’ da milletvekili danışmanlığı sürecinin ardından Eyad Teşkilatlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Mesleki olarak çeşitli okullarda öğretmenlik ve idareciliğinin ardından Talim Terbiye Kurulu’nda görev yapmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.
05.02.2021
725
A+
A-

Ege köylerini bilir misiniz? Hani mutlaka bir köy meydanı vardır. O meydanda köyün büyüklüğüne göre de mutlaka bir ya da birden fazla kahvehane olur. Genelde köyle ilgili kararları alan muhtarlıklar da o meydanlardadır. İşte o köylerden biri de benim köyüm…

Meydanlardan Medyaya

Ege köylerini bilir misiniz? Hani mutlaka bir köy meydanı vardır. O meydanda köyün büyüklüğüne göre de mutlaka bir ya da birden fazla kahvehane olur. Genelde köyle ilgili kararları alan muhtarlıklar da o meydanlardadır. İşte o köylerden biri de benim köyüm…

Çok da değil aslında 20-25 sene evvel çok mühim tartışmalar, karara bağlanan olaylar, kandiller, kına geceleri, düğünler hep o meydanlarda olurdu. Her çocuk büyümeyi ve söz sahibi olabilmeyi, her genç de sözü okkalı yol gösterici olabilmeyi iple çekerdi. Bir sistem, bir nizam barındırırdı içerisinde adeta köy meydanları. Kimin neyi söylediği belli, kimin ne olduğu aşikârdı.

Yaşamımızda büyük küçük demeden şehirlerde hatta kasaba ve büyük köylerde bireyler tarafından en yaygın kullanılan alanlardan biridir meydanlar. Bireylerin ortak kullanım alanı olmasının yanında meydanların sosyal, siyasal ve ekonomik işlevleri de bulunmaktadır. Meydanlar, tarih boyunca gerek kentsel siyaset gerekse ulusal siyaset açısından oldukça önemli mekânlar olmuştur. Yani siyasi iktidarın topluma, toplumun da siyasi iktidara mesajını ilettiği iletişim alanlarından olması sebebiyle politik bir kimliğe de sahiptirler.

Sivil toplumu bilen, az da olsa bu noktada mesai harcamış olanlarımız çok iyi bilir ki geçmişten bu güne hak arama yeri olarak soluğu meydanlarda almışızdır. Meydanlara küskünlüğün aslında bir nevi vazgeçiş, bir yılma, bir teslim olma durumu olduğunu kabul ederiz. Her eylemde aslında yeniden dirilişin adresi bu minvalde hayat sürmüş olanlarımız için meydanlardır. Özellikle sivil iradeye, millet iradesine dolaylı veya doğrudan müdahalelerin olduğu anda geniş kitlelerin bu müdahaleleri püskürttüğü alanlardır meydanlar. Meydanlar kitleleri yönlendirebilen, hatta yönetebilen bir kabiliyete sahiptirler. Millet olarak bizler bu anlamda epey tecrübeliyiz denebilir. Yaşamış olduğumuz 15 Temmuz tecrübesi bunun en yakın örneğidir. Elbette meydanlarda en hızlı, en planlı ve en güçlü şekilde buluşabilmenin bu günkü şifresi de “medya” hatta biraz daha indirgersek “sosyal medya”dır.

Peki bu sosyal medya dediğimiz şey nedir ve çapı nedir diye sorsak?..

Durmaksızın değişen dünyada insanlar, eserlerini ve fikirlerini paylaşacak platformlar oluşturmuşlardır. İşte fikir paylaşımı ve tartışmanın yaşandığı sanal bir ortam olan sosyal medya, insan tabanlı olması nedeniyle de kitleleri bir araya getirerek, etkileşimin artmasını sağlamıştır.Bilinen medyanın aksine bilgi akşının çift yönlü olduğu, habere ulaşmaya çalışan her bireyin aynı zamanda bir haber kaynağı da olduğu bu yeni medya düzeninin etkisi gayet fazladır. İnsanlar arası fikir üretimi sayesinde bilgi teknolojilerinin gelişiminde en son aşama haline gelen sosyal medya paylaşım ve tartışmanın esas alındığı iletişim şekli olması yönüyle ülkeler arası sınırları bile ortadan kaldırmaktadır. En yeni fikirler bu sayede yüzler, binler hatta milyonlar tarafından kısa sürede öğrenilebilip, tartışmaya da açılabilir duruma gelmiştir.

Kısa sürede oluşan veriler, paylaşılan kaynaklar adeta ucu bucağı olmayan bir kütüphane halini alır. Milyonlarca hatta milyarlarca insanın düzenli olarak iletişim kurduğu bir ortamda hiç bir üçüncü kişiye gerek kalmadan fikirler özgürce ifade edilmektedir. Bu yönüyle faydalı, topluma yararı olan, insanlığın iyiliğine dokunacak her fikir çok çabuk taraftar toplayabilirken tam tersi durumlarda doğru yönlendirildiği takdirde her olumsuz durumu bertaraf edebilir. Ancak bilgi kirliliği de bu durumun kaçınılmaz sonuçlarından olması nedeniyle mutlaka her fikir akıl süzgecinden geçirilerek uygulanmalı ve taraf olunmalıdır.

Meydanlardan medyaya işte tam da bu bilgiler ışığında bakmanın hem birey açısından hem de yönetim açısından ehemmiyetinin her geçen gün arttığını görmekteyiz. Nasıl ki tarihsel süreçte insanların en geniş kalabalıklara ulaştığı alanlar meydanlarsa bugün meydanların da yönlendirildiği daha işlevsel alan sosyal medyadır.

Selam ve dua ile…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.