Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı

Halil ETYEMEZ
Öğretmen ve eğitimci olan Halil Etyemez, Amasya Eğitim Yüksek Okulu ve İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Yönetimi ve Denetçiliği Bölümünü bitirdi. Eğitim Yönetimi alanında yüksek lisansını tamamladı. Eğitimciler Birliği Sendikası Genel Sekreterliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 25 , 26 ve 27. Dönemde Konya Milletvekili seçildi. Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyeliği yaptı. Aynı zamanda Gürcistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı olarak görevine devam etmektedir. İyi düzeyde İngilizce ve arapça bilen Etyemez, evli ve 3 çocuk babasıdır.
22.03.2021
946
A+
A-
Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı

“Korkma!

Cehennem olsa gelen göğsümüzde söndürürüz;

Bu yol ki Hak yoludur, dönme bilmeyiz, yürürüz!”

Büyük şair ve dava adamı Mehmet Akif Ersoy’un, Milli Mücadele’nin ruhunu ve kararlılığını yansıtan abidevi eseri İstiklal Marşı’mızın, 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 100.  Yıldönümünü büyük bir onur ve coşkuyla idrak ediyoruz.

Mehmet Akif Ersoy tarafından Şubat 1921’de kaleme alınan İstiklal Marşı’mız İstiklal Harbi’nin devam ettiği günlerde, 1 Mart 1921’de TBMM Genel Kurulunda ilk kez okunmuş, bu tarihten 11 gün sonra, 12 Mart 1921’de icra edilen altıncı birleşimde ise TBMM Genel Kurulu tarafından “ekseriyet-i azime ile” resmi İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir.

Mehmet Akif Ersoy bir gerçek bir vatanperverdir. İstiklal Marşı için verilen 500 liralık ödülü ihtiyacı olmasına rağmen kabul etmemiş; bu parayı kimsesiz çocuklara ve kadınlara meslek öğreten bir hayır vakfına ve şehit ailelerine bağışlamıştır.

İstiklâl Marşı’mız, tarihten silinmek istenen bir milletin hangi millî ve manevi değerlere sarılarak Millî Mücadele’yi kazandığının belgesidir.

İstiklâl Marşı’mız, bizim manevi tarihimiz olup ortak mutabakat metnimizdir.

Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nı yazmadan kısa süre önce Kur’an-ı Kerim’i okumuş, Ayetin bir parçasına geldiğinde ayeti tekrarlamış ve heyecanlanmıştır. O ayet şöyledir; ‘Sakın Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyiniz.’  ‘Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak’ diye başlayan mısra bu ayetten mülhemdir.

Her satırında, Kur’an-ı Kerim’den ve İslam’dan ilhamlar bulunan İstiklal Marşı’mızı sadece bir şiir olarak okuyup geçmeyen kıymetli genç kardeşlerimiz bu milletin geleceğine dair en kıymetli hazinedir.

İstiklal Marşımız; kendimize güvenimizi, birliğimizi, dirliğimizi arttırmaya devam edecektir.

1921’den bu yana İstiklâl Marşımızı, bayrağımızla birlikte başımızın üzerinde taşımaya devam edeceğiz.

Vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, milli mücadelemizin aziz şehitlerini, tüm şühedayı ve kahraman gazilerimi rahmet ve minnetle yâd ediyorum.

Bu duygu ve düşenceler ile yazımı Mehmet Akif’in bir duası ile bitirmek istiyorum. “Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.