Bayramları Bayram Gibi Yaşamak ve Yaşatmak Üzerine

İsmail Akbıyık
21-07-1977 yılında İstanbul Üsküdar'da doğdum. Aslen Çankırı-Ilgazlı'yım. İlk ve orta öğrenimimi Bitlis ve Karabük'te liseyi Çankırı -Çerkes'te 19 Mayıs Lisesinde bitirdim. Lisans ve tezli yüksek lisansı Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinde yaptım. Meslek yaşamıma Konya ili Kulu ilçesinde öğretmen olarak başladım. Ankara'da çeşitli okullarda öğretmenlik ve yöneticilik yaptım daha sonra Çalışma Bakanlığına bağlı CASGEM başkanlığı yaptım. Şu an Çalışma Genel Müdürlüğünde kariyer uzman olarak görev yapmaktayım. Çeşitli STK larda kuruculuk ve yöneticilik yapmaktayım. İngilizce ,orta düzeyde Almanca ve Osmanlıca bilmekteyim. Evli ve iki çocuk sahibiyim.
13.07.2021
554
A+
A-
Bayramları Bayram Gibi Yaşamak ve Yaşatmak Üzerine

Zaman her şeyi öğüttüğü gibi, koruyamadığınız her şeyi anlamsızlaştırmakta ve özünden koparmaktadır. Geçmişte yaşanılan çok şey şu anda o anlamını koruyamamış ve zaman değirmeninin içinde ufalanmış ve dağılarak, muhteviyatını kaybetmiş, sıradanlaşmıştır.

Yukarda bahsettiğimiz ve mana içeriğini dahi kaybettiğimiz değerlerimizden biriside bu ay içerisinde de idrak edeceğimiz kurban bayramımızdır.

Bayram ve bayramlaşma hem dini hemde kültürel olarak derin bir anlam muhteva eder, toplumun birlikteliğini, dostluğunu, barışı temsil eder.

Eskiler bayramı bayram gibi yaşamak için her türlü gayreti gösterirler bayramlaşmayı bir seremoni tadında yaşarlardı. Anadolu’da bayram demek kurallar, yapılacaklar ve sonucunda da mutluluk duyulan yardımlaşmanın bir yüze ifadesi olarak görülürdü.

Anadolu’da ki bayram geleneğinde hem dini hem de milli içerikler yer almakta. Arefe günleri bayramın habercisi olarak özel gün olarak addedilirdi. Öğlen kılınan namazlardan sonra mezar ziyaretleri, okunan Kur’an-ı Kerimler, yapılan dualar bayramın habercisiydi. Kabir ziyaretlerinden sonra yol üzerinde mahallelisini, köylüsünü ,dostlarını ağırlamak isteyen gönlü açık bir ailenin sofrasını açması ,insanlara gönülden ikramlarda bulunması, insanların karşılıksız ellerini uzatmaları ne güzel şeylerdi

Bayram sabahı erken kalkmak, çocukların güzel giysileri ile babalarının ellerini tutmaları, camilere gitmeleri ,oradaki manevi havayı teneffüs etmeleri adı gibi barış havası oluşturan İslam dininin ,insanları makamsız rütbesiz eşitlemek ve insan olmanın değerini hatırlatması ne güzel şeylerdi

Eve gelinip küçüklerin büyükleri ile bayramlaşması ellerinden öpmesi büyüklerin onları kucaklaması, harçlık ve hediyelere boğması tarif edilemeyecek bir mutluluk tablosu idi.

Gün içerisinde küçüklerin şeker toplama adına çevresindeki büyükleri ziyaret etmeleri, onların bayramlarını kutlamaları, büyüklerinde birbirlerini ziyaret etmeleri bayram sofralarının da muhabbetlesme ne güzel şeylerdi.

Bakiyoruzda bunların hepsi mazide kalmış gibi bizi hüzünlendiriyor bir iç çekmesi yaşatıyor, içimizden kalpler de ah eski bayramlar dedirtiyor nerde o bayramlar diye dudaklarımızdan acılı acılı mırıldanıyoruz.

O eski bayramlar diyerek kaçmayalım, geçmişi yaşatalım bu zor değil, atalarımızdan büyüklerimizden gördüklerimizi yaşarsak yeter ki yapmak isteyelim nefsimiz bizi zorlayacak şimdi nereden çıktı bu diyecek bunu dedirtmeyelim yaratıcının sana lütfettiği değeri hatırlayalım. Barış ve sevgi dini olan İslamın mensubu olduğumuzu hatırlayalım. Muhabbetin tadına varalım.

Çocuklarımıza o eski bayramların tadına vardırırken geleneklerimizi onlarla yaşayalım, sevgiyi, kardeşliği, karşılıksız sevgiyi, birlikteliği hatırlayalım. Bizim aramızı bozmak isteyenlere fırsat vermeyelim o vakit bayramları bayram gibi yaşarız.

Her şey elimizde yeterki bizler isteyelim. Mazi uzakta değil bayramları tatil havasına sokan zihniyetten kendimizi kurtaralım.

Bayram Sılai rahim yapmaktır.  Gidip bilmediğimiz diyarlarda eğlenmek günümüzü gün etmek değildir

Bayramlar, değerlerimizin hatırlandığı, paylaşmanın öğrenildiği, büyüklerimizin sevindirildiği kutsal zamanlardır.

Hadi geç değil bu bayramı bayram gibi yaşayalım ve yaşatalım.

Başka bir yazımızda buluşmak dileği ile sağlıcakla kalın.

İsmail AKBIYIK

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.