Ana Yürekli Baba Öğretmen M. Akif İnan 2

28.07.2021
853
A+
A-
Ana Yürekli Baba Öğretmen M. Akif İnan 2

Sadece öğrencilerin değil hocalarında imrendiği bir kimseydi. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın öğrencileri olan bizim hocalarımız, onlar bile Akif İNAN’a imrenirlerdi.

Sendikacıyken de rakip sendikacılar da Akif İNAN’a imrenirlerdi. Ben buna bizzat şahidim. Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Eski Genel Başkanı aynı zamanda hemşerim, köylüm, Şuayip Özcan ağabeyden duydum.

“Memur Sen ve Eğitim Bir Sen’in en büyük şansı, Mehmet Akif İNAN gibi bir kurucusunun olmasıdır.” Demişti. Benzer cümleleri hem öğrencisi hem de sendika da mesai arkadaşı olan Metin Selçuk hocamız da söylemişti.

Sosyal yönü çok güçlü bir insandı. Dil Tarih Coğrafya Fakültesinde okurken gözde bir öğrenciydi. Hatta ondan önce Urfa Lisesi’nde okurken dergi çıkarmaya başlamıştı. Lise öğrencisi iken Maraş’a Sürgün ediliyor, niye? Kabuğuna sığmayan, hiperaktif bir kişiliği var. Lider ruhlu ve asla yerinde duramayan birisi.  Akif İNAN ve Maraş Lisesi’nde başlayan Yedi Güzel Adam hikayesini doğuran insanların ve onun gibi eğitimcilerin ortak özelliği, onlar hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan insanlardır.

Zengin oldukları için, mal mülk sahibi oldukları için değil, her anlamda fedakârlık gösterdikleri için hem maddi hem manevi. Akif İNAN’a bu fedakârlığından dolayı etrafındaki insanlar “ağa” derlerdi. Ağa gibi davranırdı. Bir hesap içerisinde olmaz, tamamen hasbî bir hayat yaşardı. İnsanların, özellikle öğrencilerinin gözünde karizması olan, rol model olabilen, gönüllere taht kuran, iz bırakan öğretmenin en büyük özelliği, işte tüm bu fedakârlıklardır.

Nihal Atsız’ın kitabında anlattığı, Nahcivan’da Şedadi Beyliğine uzanan soylu bir ailenin asil bir ferdi olan, özü sözü bir, eylem adamıdır Akif İNAN. “Her genç en az bir, iki yıl büyükşehirde yaşamalı” derdi. Akif Hoca Urfalıydı ama aslında o dünyalıydı. Akif Hoca evrensel bir kişiliğe sahipti ve tüm insanlığı kucaklayan biriydi. Hiç Kimseyi ötekileştirmezdi. Hiçbir zaman şu cemaat, şu grup demedi.

Öğretmen, öğrencisini kendisine bağlamak için her türlü atraksiyonu yapar, her türlü rolü yapar, gençleri etkilemek için, onların dünyasına girmek için öğretmen aynı zamanda bir tiyatro sanatçısıdır, rol yapar.” Derdi. Öğretmen sadece derse girip çıkan birisi ise ancak maaşı kadar öğretmendir. Onun dışında öğretmen, öğrencisinin gönlünde, dünyasında olan, olmaya çalışan bir insandır. Öğrencisinin gönlüne dokunmanın yollarını aradığı zaman gerçek öğretmendir. İşte bu öğretmenin varlığı da, hatta ölümü de bir destandır. “Kim demiş her şeyin bitişi ölüm. Destanlar yayılır mezarımızdan.”

İbrahim İNAN Urfa Ülkü Ocakları Başkanıydı. 76-78 li yıllarda Akif İNAN Urfa’ya geldiği zaman mutlaka İbrahim İNAN Akif hocayı davet eder ve sohbet etmesini isterdi. Akif Hoca da mutlaka katılırdı, vermek istediği mesajı hiçbir gruptan çekinmeden net bir şekilde verirdi. Hiç kimseyi ötekileştirmezdi. Erbakan’ın yasaklı olduğu dönemde Refah Partisi kurulacağı zaman, rahmetli Konya Milletvekili Reşat Aksoy aracılığı ile kurucu genel başkanlık teklif edildiğinde Akif’in şu tarihî cevabına ben de bizzat şahit oldum diyor Burhan İNAN. “Ben emanetçi Genel Başkan olmam.” Dedi. Zaten ondan sonra Ahmet Tekdal geçici genel başkan olmuştur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.