İyi Öğretmen Olmak…

İsmail Akbıyık
21-07-1977 yılında İstanbul Üsküdar'da doğdum. Aslen Çankırı-Ilgazlı'yım. İlk ve orta öğrenimimi Bitlis ve Karabük'te liseyi Çankırı -Çerkes'te 19 Mayıs Lisesinde bitirdim. Lisans ve tezli yüksek lisansı Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinde yaptım. Meslek yaşamıma Konya ili Kulu ilçesinde öğretmen olarak başladım. Ankara'da çeşitli okullarda öğretmenlik ve yöneticilik yaptım daha sonra Çalışma Bakanlığına bağlı CASGEM başkanlığı yaptım. Şu an Çalışma Genel Müdürlüğünde kariyer uzman olarak görev yapmaktayım. Çeşitli STK larda kuruculuk ve yöneticilik yapmaktayım. İngilizce ,orta düzeyde Almanca ve Osmanlıca bilmekteyim. Evli ve iki çocuk sahibiyim.
08.11.2021
471
A+
A-
İyi Öğretmen Olmak…

İçinde bulunduğumuz sonbahar mevsiminin son ayı Kasım hep öğretmenler için hatırlanma ayı olmuştur.24 Kasım öğretmenler günü olması münasebetiyle toplumun her kesimi bu ulvi ve peygamber mesleğini onure edebilmek kendi gücü çerçevesinde bir şeyler yapmak için çabalamaktadır.

Toplum için kader mesleği olarak nitelendirebileceğimiz önemli bir vazife gerçekten hakkettiği yerde midir? bu soru uzun yıllardır kamuoyunun gündemini meşgul etmekte ancak maddi içerikli sözlerin dışında, öğretmen niteliği üzerinde onure edici somut adımlar bir türlü atılamamaktadır.

Önümüzdeki aylar içerisinde uzun süredir toplanamamış olan milli eğitim şurası cumhurbaşkanının talimati üzerine toplanacaktır. Bu şuranın ana gündemini eğitim öğretimde fırsat eşitliği oluşturmaktadır.

Kulağımıza hoş gelen fırsat eşitliği konusunun en önemli içeriğini nedir diye hiç kendimize sorduk mu?

Eğitim öğretim de fırsat eşitliğinin en önemli ayağı öğretmen niteligidir. iyi öğretmen yetiştirmek demek tüm çocuklarımızın nitelikli ve alanına hakim öğretmenler tarafından eğitilmesi anlamına gelmektedir.

Yukarıdaki açıklamaların bizi getirmiş olduğu somut sonuçlardan biri olan iyi öğretmen nasıl olmalı konusunu âcizane burada sunmaya çalışacağız

İyi bir öğretmen………

1-Alan bilgisine hakim olan öğretmen demektir. Öğretilecek konuları, öğrenciler için yaşantı haline getiren, yaşamın bir parçası haline getiren öğretmen demektir.

2-insan gelişimini ve öğrenme süreçlerini bilen demektir. Öğrencisinin zihinsel, sosyal ve kişisel gelişimini destekleyecek eğitim ortamlarının sağlanması için çaba gösteren demektir.

3-Bireysel ihtiyaçlara göre öğretimi uyarlayan farklı düzeydeki öğrencileri için uyumlu ve onların öğrenmesini kolaylaştıran fırsatlar sağlayan öğretmendir.

4-Çoklu öğretim stratejilerini bilen kişidir öğretmen. Öğretim stratejilerinde kritik düşünme, problem çözme, performans becerilerini desteklemek için gerekli öğretim stratejilerini uygulayabilendir.

5-Sınıf motivasyonunu öğrencisi için uygulayan demektir. Nitelikli Öğretmen bireysel ve grup motivasyonu ve davranışlarını bilir ve bunları öğrenme için aktif ve katılımcı öğrenme ortamları oluşturur ve bunu sağlar.

6-İletisimi ve iletişim becerilerini bilendir. Etkili sözel, mimik ve medya iletişim tekniklerinin aktif kazanım, işbirliği ve birbirlerini destekleyici sınıf etkileşimleri için kullanma becerisine sahip kişidir öğretmen.

7-Öğretimi planlama becerisine sahiptir. Yapacağı etkinlikleri planlarken alan bilgisini , çevre ve müfredat bilgilerini dikkate alandır.

8-Öğrencilerini sürekli değerlendirir bunu yaparken de bilişsel, sosyal, fiziksel gelişimleri görür ve onlarıda dikkate alır ,geri dönütleridüzenli yapar ve dönütleri sağlar.

9-Mesleki adanmışlık ve sorumluluk duygusu yüksektir her zaman uygulayıcıdır, sürekli mesleki gelişim fırsatlarını araştırır.

10-İşbirliğini önemser ve çalışırken de işbirliği içinde olur. Öğretmen olarak öğrencilerin öğrenmesi ve iyi gelişimini desteklemek için okuldaki meslektaşları, aileler ve çevredeki kurumlarla ilişkileri geliştirir.

Yukarıdaki nitelikli öğretmen özellikleri ABD öğretmen değerlendirme ve destek konsorsiyumu tarafından da ele alınmış ve öğretmen gelişim standartları olarak değerlendirilmiştir.

İyi öğretmen alanına hâkimdir, pedagojik beceriler konusunda uzmanlaşmıştır. Buöğretmenler etkili öğretmenlik ile ilgili tüm görevleri yakınlık, yüksek motivasyon ve insanlara değer vererek başarırlar. Bu öğretmenler başarılı öğretmenler dir. Öğretim ve karar verme süreçlerinde eğitim psikolojisinin ilkelerini kullanırlar. Bu öğretmenler araştırmalarını sağ duyulu yapar ve bunu bilgileri ile birleştirir ve uygularlar.(Eğitim Psikolojisi nobelyay ,2018).

Sonuç olarak ülkenin gelişimi İçin iyi insan, iyi vatandaş yetiştirmek için fırsat eşitliğini sağlayabilmemiz için iyi öğretmen ,nitelikli öğretmen yetiştirmek zorundayız. Bunun içinde pratiği olan, tozlu raflara konulmamak şartıyla eylem planları oluşturup ,uygulamaya koymaya niyetlenmeliyiz.

Yeni bir yazımızda buluşmak dileği ile.

                                                                               İsmail AKBIYIK

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.