Z Kuşağı Bilmecesi

Harun Doğukan
1984’te Kahramanmaraş’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladı. 2002-2006 yılları arasın Ankara Gazi üniversitesi Türkçe öğretmenliği bölümünü okudu. Yüksek lisansını Kahramanmaraş Sütçü İmam üniversitesinde tamamladı. Çeşitli illerde Türkçe öğretmenliği yaptı. Şu an Kahramanmaraş’ta Okul Müdürü olarak çalışmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.
25.03.2022
614
A+
A-
Z Kuşağı Bilmecesi

“Bugünlerde gençler kontrolden çıkmış durumda. Kaba bir şekilde yemek yiyorlar. Yetişkinlere karşı saygısızlar. Anne-babalarına karşı çıkıyorlar ve öğretmenlerini sinirlendiriyorlar.”  Aristoteles (MÖ 335)

“Günümüzün gençleri öyle umursamaz ki, ileride ülke yönetimini ele alacaklarını düşündükçe umutsuzluğa kapılıyorum. Bizlere, büyüklere karşı saygılı olmayı, ağırbaşlı davranmayı öğretmişlerdi. Şimdiki gençler kurallara boş veriyorlar. Çok duyarsızlar ve beklemesini bilmiyorlar.”   Heseiod (M.Ö. 800)

            Dağların çekmediği yükler, göklerin taşıyamadığı gözyaşları, denizlerin yürütemediği buzdağları. Ve sana verilen gelecek kaygısıyla bir sökülmüş elek. Ele dağları, süz bulutları, dalgaları terbiye et.

            Tarihin hiçbir döneminde gençler beğenilmedi. Çünkü yaşlı olduğumuz için saygı bekledik sadece, dizlerimiz tutmadığı için otobüslerde yer istedik; sırf yaşımızdan ötürü bizi görünce ayağa kalksınlar istedik. Kimisi zorla gösterdi saygıyı kimisi de umursamadı. Hemen yaftaladık onları ah gençlik diye.

            Ya su vermedik kuruttuk yahut suyu çok verdik kuruttuk. Kökünü başka kültürlere açtı bizlerden su görmeyince. Yanlış zamanda budadık filizlenen dallarını. En güzel dallarını kestik. Sonra açıldılar başka yalancı baharlara. Köksüz dedik sonra, ati’siz dedik dalları aşağıyı gösterince. Din bilmeden din anlattık, saygı göstermeden saygı bekledik, temiz ağızla vermediğimiz nasihatlarden edep bekledik.

            Oğlum bak “Fatih” dedik elimizdeki okey taşlarını atarken sigara kokan dudaklarımızla, babası Murat Hüdavendigar’ı örnek veremedik. Kızım bak “Mihrimah Sultan’a” dedik, dizi izlerken yarım Türkçemizle; annesinin dört dil bildiğini örnek veremedik.

            Rezzak olan Allah’tır baylar!

            Rızık vermiyorsunuz evlatlarınıza. belki bir kaşık belki de bir kepçe görevi görüyorsunuz verdiğiniz harçlıklarla pişirdiğiniz yemeklerle. Zekat verin onlara; tecrübelerinizin, yaşadıklarınızın, ders aldıklarınızın zekatı. Kırkta biri yeter bu gençlere fazlasına lüzum yok. Marshal yardımları yetişecek bu beyaz sayfalara yoksa, Avrupa’nın 1+1 evleri doluşturacak caddelerinizi, Norveç’in huzuevlerinde yerleştirecekler sizleri.

            Siz hangi kuşaktasınız bilmiyorum ancak benim yetiştiğim kuşak “”zaman bendedir ve mekân bana emanettir! ” şuurunda bir gençlik…” diyerek büyüttü beni. Emanetime sahip çıkmayı öğretti. Yeise düştüm çoğu kez, “ Sen bir devsin yükü ağırdır devin” diyerek ne olduğumu hatırlattı bana.

            Asım’ın Neslidir bu gençler yabancı değil. Nesilde bozukluk varsa suç Asım’da değil nesilde de değil. Suç bizde. Haydi silkilenelim, öncelikle şu Z harfini silelim alfabemizden, Elifba’nın tamamıdır onlar. Önce okuyalım, mahrecine dikkat ederek okuyalım. Çünkü Elif gibi incelik de var fıtratlarında  Şın gibi sertlik de.  Su yürümeden keselim kurumuş dallarını, ne suyu çok verelim ne de susuz bırakalım. Kökü sağlam onların, bırakın göklerle yarışsınlar.

Yarın elbet bizim elbet bizimdir

Gün doğmuş gün batmış ebed bizimdir

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
15 Temmuz 2022
22 Aralık 2022
18 Ocak 2023
9 Aralık 2022
14 Haziran 2023
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.