Rabbimiz Katında Değer Bulmanın Yolu, Birbirimizin Kadrini Ve Kıymetini Bilmekten Geçer

Niyazi Kaya
Doç. Dr. Niyazi KAYA 01/06/1975 yılında Trabzon'da doğdu. İlk,orta ve lise öğrenimini Trabzon'da tamamladı. 1996 Karadeniz Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği Bölümü'nü bitirdi. Aynı üniversiteden 2003'de yüksek lisans, 2012 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Orta Öğretim Sosyal Alanlar Ana Bilim Dalı Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı Doktora Programı doktora derecesini, 15 Nisan 2020 tarihinde Üniversitelerarası Kurul Başkanlığınca verilen Doçentlik ünvanını aldı. Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı farklı birimlerde coğrafya öğretmeni, ders kitabı yazarı, proje hazırlama, uygulama ve değerlendirme sorumlusu, şube müdürü ve daire başkanı olarak görev yaptıktan son 13/02/2020 tarihinde Lahey Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri olarak göreve başlamıştır. Coğrafya, coğrafya eğitimi, cevre eğitimi, öğretmen eğitimi, sosyal bilgiler, insan hakları eğitimi vb. konularda ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış makaleleri, kongre ve sempozyumlarda sunulmuş bildirileri vardır. Sürdürülebilir kalkınma için doğa ve çevre eğitimi, ölçme ve değerlendirme, eğitimde ulusal ve uluslararası standartlar ve yeni uygulamalar, bin yılın kalkınma hedefleri, herkes için eğitim, kamu etiği, stratejik plan hazırlama, proje hazırlama, izleme ve değerlendirme, çevre eğitimi, Türkiye Coğrafyası ve jeopolitiği, siyasi coğrafya vb. gibi konularda eğitimler vermektedir. İngilizce bilen KAYA, evli, bir erkek ve bir kız çocuk babasıdır
14.04.2022
518
A+
A-
Rabbimiz Katında Değer Bulmanın Yolu, Birbirimizin Kadrini Ve Kıymetini Bilmekten Geçer

Bu gece, 14 asır önce yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in inmeye başladığı Kadir Gecesi’ni 27 Nisan 2022 tarihinde bir kez daha idrak edeceğiz. Bizleri böyle kıymetli, bereketli, izzetli bir geceyi bize bahşettiği için Rabbimize ne kadar hamd ü senalar etsek az kalır.

Kadir Gecesi, tüm insanlığın kadrini yücelten ve son din olan İslam’la insanlığın şereflendirildiği bir gecedir.

Sözlüklerde Kadir’in anlamı, izzet, şeref, değer ve itibar olarak tanımlanmaktadır. İnsan olarak Rabbimiz katında değer bulmamızın yolu, birbirimizin kadrini ve kıymetini bilmekten geçmektedir.

Kadir suresinde rabbimiz, bizlere üç temel mesaj vermektedir.

Birinci mesajı, Kadir Surenin ilk ayetindeki “Biz onu Kadir Gecesinde indirdik.” hükm-i şerifindedir. Yüce Rabbimiz bu ayetle gecenin kutsiyetinin doğrudan Kur’an’a bağlı olduğunu ifade buyurmaktadır.

Kadir suresinin ikinci mesajı, surenin 2. ayetindedir. Rabbimiz, bu ayette bize önce “Bilir misin? Kadir Gecesi nedir?” diye sorar ve cevabını şöyle verir: “Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.” Bin ay, yaklaşık 80 yılı aşkın bir süredir. Her Ramazan gelen Kadir gecesi, müminlere ömürlerini nasıl ve ne uğurda harcadıklarının muhasebesi yaparak tövbe etmeleri için bir fırsat gecesi demektir. Huzuru, mutluluğu, başarıyı, sevgiyi ve değeri başka yerlerde arayarak gafletle geçen, günahla kirlenen yılların affı için bu gecede her mümin üzerine düşeni eksiksiz yapmalıdır.

Kadir suresinin üçüncü mesajıysa son ayetlerinde saklıdır. Rabbimiz bu ayetlerde: “O gece melekler, Rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.” Bu kutlu gecede selâm ve esenlik getirmek üzere aramıza inen melekler, fecre kadar dualara, istiğfarlara, zikir ve tilavetlere ortak olurlar, diye bize öğüt vermektedir.

Bizler, bu ayetlerden yola çıkarak bu gece de kendimize sormalıyız: Allah’ın meleklerini misafir edebilecek durumda mıyız? Müminler olarak neden birbirimizin değerini bilmez, birbirimize güvenmez, hoşgörü göstermez olduk? Rahmet Peygamberinin ümmeti olarak aramızdaki kardeşlik, sevgi ve merhamet bağları neden ve nasıl bu kadar zedelendi?

Bu soruları doğru cevaplayıp ve Kur’an-ı Mübin’e daha sıkı sarılarak harekete geçersek hakkı, hakikati, adaleti, ahlakı, erdemi, fazileti, iyiliği ve kötülüğü fark ederek hatayı sevaptan ayırarak İslam’ın kadrinin yeniden yücelmesine katkı vermiş oluruz. “Her geleni Hızır, her geceyi Kadir bil!” şuuruyla hayatımızı sürdürdüğümüz müddetçe Kadir gecesinin nimetlerinden hakkıyla istifade edebiliriz.

Rabbimiz nice Kadir Gecelerine, bayramlara ona layık şuurla erişmemizi nasip etsin. Cenabı-ı Hak’tan niyazım, Kadir Gecesi nasıl ki bize Kur’an’ı bahşettiyse, bu Kadir Gecesin de ülkemize, milletimize, İslâm âlemine ve bütün insanlığa Kur’an’ın merhametini, adaletini, sevgisini bahşetsin.

 Ali devletimiz, necip milletimiz ve gönül coğrafyamız başta olmak üzere tüm İslâm âleminin mübarek Kadir Gecelerini tebrik ediyor; Ramazan Bayramına sağlık, afiyet içerisinde huzur ve mutlulukla erişebilmeyi Rabbimizden niyaz ediyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.