2022’ NİN EĞİTİM ENLERİ

İsmail Akbıyık
21-07-1977 yılında İstanbul Üsküdar'da doğdum. Aslen Çankırı-Ilgazlı'yım. İlk ve orta öğrenimimi Bitlis ve Karabük'te liseyi Çankırı -Çerkes'te 19 Mayıs Lisesinde bitirdim. Lisans ve tezli yüksek lisansı Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinde yaptım. Meslek yaşamıma Konya ili Kulu ilçesinde öğretmen olarak başladım. Ankara'da çeşitli okullarda öğretmenlik ve yöneticilik yaptım daha sonra Çalışma Bakanlığına bağlı CASGEM başkanlığı yaptım. Şu an Çalışma Genel Müdürlüğünde kariyer uzman olarak görev yapmaktayım. Çeşitli STK larda kuruculuk ve yöneticilik yapmaktayım. İngilizce ,orta düzeyde Almanca ve Osmanlıca bilmekteyim. Evli ve iki çocuk sahibiyim.
09.01.2023
2.232
A+
A-

2022 yılı eğitim konusunda önceki yıllarda olduğu gibi hareketli bir yıl geçirdi. Tabii ki bu hareketliliğin sonuçları da oldu.

 Bunların ne kadar olumlu ya da olumsuz olduğunun kararını kamuoyu ve eğitim camiası verecektir.

Bu yazımızda belli başlı eğitimle ilgili kararları ve gerçekleşen hareketliliği özet halinde ve önemine binaen yazmaya çalışacağız.

Covid-19 salgın sonrası uzaktan eğitimle yapılmaya çalışılan eğitim ve öğretim faaliyetleri iki bin yirmi bir verilerde ele alınarak iki bin yirmi iki yılı için tekrar normale yüz yüze eğitime geçilmesine karar verildi. Öğretmenlerin aşı noktasında duyarlılıklarından bahisle (bağışıklık %94) eğitim öğretimin aksamaması için Milli Eğitim Bakanlığı normal eğitime başlamış oldu.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer sayın Cumhurbaşkanının talimatı ile mesleki eğitimin güçlendirilmesi, yaygınlaştırılması, istihdam odaklı ve işgücü piyasalarının ihtiyacı olan ara işgücü elemanlarının yetiştirilmesi hedefi ile mesleki ve yaygın eğitimde projelere başlandı. Lise ve üniversite mezunu gençlerin mesleki eğitim merkezlerindeki eğitim programları 6-8 hafta gibi eğitim süreçleri için kısa diyebileceğimiz bir zaman diliminde istihdam garantili işgücü piyasasına geçme imkânı tanıyan programlar başlatıldı.

Üniversite hayali kuran iki buçuk milyon adayın yükseköğretim kurumları sınavında (YKS) Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) kararı ile bir dizi değişikliğe gidildi. TYT (Temel yeterlilik Testi) 150 ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) 180 olan baraj puan uygulaması kaldırıldı. TYT de 135 dakika olan süre 165 dakikaya çıkartıldı.

Öğretmenlik meslek kanunu Resmi Gazetede onaylanarak yürürlüğe girdi. Uzmanlık mesleği olan öğretmenlikte kariyer basamakları sistemine geçildi. Aday Öğretmen, Öğretmen, Uzman Öğretmen ve Başöğretmenlik gibi bir kademelendirilmeye geçildi. Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen, doktora eğitimini tamamlayan öğretmene ise sınava girmeden başöğretmenlik ünvanı verildi. Ayrıca uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik hakkı kazananlar için birer derece tahsis edildi. Sınav yılsonuna doğru yapıldı. Kamuoyu baskısı ve sendikaların demeçleri ve eylemleri sonucu çok kolay sorulardan oluşan bir Sınav gerçekleştirildi, sınava girenlerin tamamına yakını uzman ve başöğretmen oldu ve belgeleri de verildi.

Geçmiş senelerde köyden kente göçün hızlanması ve genç nüfusun büyükşehirlere akın etmesi sebebi ile köy okulları atıl seviyeye geçmiş çoğu kapatılmıştı. MEB köy okullarını en az beş çocuk ölçütü getirerek yeniden aktif hale getirme kararı aldı.

Milli eğitim bakanlığı yardımcı ders kaynaklarını ders kitapları ile birlikte dağıtma kararı aldı. Okulların açılması ile birlikte bunlarda dağıtılmaya başlandı.

KPSS sınavında ortaya çıkan soru sızdırılması skandalından sonra KPSS sınavı iptal edildi ve yılın sonuna doğru tekrar bir KPSS sınavı yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanlığına talimat vererek inceleme başlattı. Önümüzdeki yıllarda üç tane daha uluslararası meslek lisesinin kurulmasının da hedeflendiği açıklandı.

2021 yılı aralık ayında gerçekleştirilen Milli Eğitim Şurasında gündeme gelen okulların temizlik kırtasiye küçük onarım ve donatım ihtiyaçlarının karşılanması için okullara doğrudan yedi milyar gibi bir bütçe aktarımı gerçekleştirildi.

Okulöncesinin yaygınlaştırılması hedefi kapsamında ülkenin her tarafına yeni anaokulları açılmaya başlanmıştır.

Çevre dostu bin okul projesi uygulanmaya başlanmıştır. İklim değişikliği ve sıfır atık konulu eğitim İçerikleri üretildi. İkinci kademede çevre eğitimi ve iklim değişikliği dersi seçmeli olarak okutulmaya başlanmıştır. İklim değişikliği eylem planı hazırlanarak sıfır atık programları oluşturulmaya başlanmıştır.

Bu yazımızda belli başlı eğitim ile ilgili gelişmeleri kaleme aldık. Tabii ki bunun dışında da eğitim hareketlenmeleri yaşandı. İnşallah 2023 yılı eğitim için başarılı ve hedeflerin gerçekleştirildiği bir yıl olur.

Yeni bir yazımızda buluşmak dileği ile bolca okuyun.

İsmail AKBIYIK 06/01/2023

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.