Aşk ile koşanlar

Prof. Dr. Hülya Demirören
1973 Elazığ doğumlu. Lisans ve Yüksek Lisansı Makine Mühendisliği’nden aldı. Doktora ve doçentlik unvanlarını Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bilim dalında aldı. Halen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi-Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümünde Profesör olarak ve ayrıca İş Güvenliği Uzmanı olarak çalışmaktadır.
21.04.2023
378
A+
A-

Durmadan dinlenmeden çalışmanın zevkini bilir aşk ile koşanlar. Uzun geceler uzun günler boyunca bir amaç uğruna çekilen sancıları bilir. Rahatlarından vazgeçenlerin geleceği kucaklayacağını da bilir. Malumdur ki harcanması gereken ömürler vardır her kutlu yol için. Ayağını sevenlerin çıkamayacağı dikenli, kutlu yollar. Karınca da Hz. İbrahim’in ateşine su taşırken “ben de bu yolda ölemez miyim?” dememiş miydi?

Bu şekilde anlamlı bir yaşamın sahibi olur. Anlamlı bir yaşam tutku, değerler ve sevgi sızdırır.  Çevresine ilham verir ve bu ilham katlanarak büyüyen bir değerler yumağına dönüşür.

Yamaçları kan ter içinde, nefes nefese tırmananlar, zirveye ulaştıklarında göreceği eşsiz manzarayı tahayyül edebilenlerdir. Okyanusların derinliğindeki güzelliği seyretmek kıyıdan çok uzaklaşanların hakkıdır. Kartalın yalnızlık karşılığı kazandığı o ufuk kaybettiklerine değer. Büyük hedefler için büyük bedellerin ödenmesi gerekir. Bu onlara zor gelmez.

Çünkü ölümlüğü tam anlamıyla idrak etmişlerdir. Onlara göre çalışırken, dimdik ayakta ölebiliyorlarsa ne mutlu! Onların rüyaları uyurken gördükleri şey değildir; uyumalarına izin vermeyen şeydir.

Yola çıkanların ödediği bedeller zamanlar boyu anlatılacak, yazılacak; muratları bu olmasa da. Onlar yola ram olmuşlardır. Lutfedilen “yolda olabilme” halini, menzile varmaktan üstün tutarlar. Asla pes etmezler; yoldan vazgeçmezler; yol nereye varırsa, ne kadar yol alabilirlerse.

Onları diğerlerinden ayıran şey başarısızlıkları değil daha fazla ısrar etmeleridir. Hegel “dünyada hiçbir büyük şey büyük tutku olmadan yapılmamıştır” der. Yüreklerinde engel yoktur. Büyük bir adanmışlık vardır. Sözleri bağdır, sözleşmedir.

Durmadıkları sürece ne kadar yavaş gittiklerini de önemsemezler; Konfüçyüs’ un dediği gibi. Evrenin karanlığını delmek için bir yıldız nasıl yetiyorsa; ataleti yenmek için o ilk adımı atmanın gereğinin farkındadırlar. Vazgeçmeyenlerin kazandığını, vazgeçmeyenlerin yenilmez olduğunu bilirler. Arayanların bulduğu, bulanların sadece ve sadece arayanlar olduğunu da… Mutlak zafere giden yolun taşlarını kendileri döşerler… Tevazuyla kendileri katederler.

“Mutluluğa giden yol yoktur. Çünkü mutluluğun kendisi yoldur”. Mutluluk o yolda aşk ile koşmaktır.

Her zaman yolda olmanız dileğimle…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.