Tarık Buğra

Tarık Buğra

31.01.2019
1.120
A+
A-
Tarık Buğra

Tarık Buğra 1918 yılında Akşehir’de doğmuştur. İlköğrenimini Akşehir’de tamamlamıştır. 1936 yılında Konya Lisesinden mezun olmuştur. Yazar olmaya lise yıllarındayken karar vermiştir. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini 2 yıl okuduktan sonra Hukuk Fakültesine geçiş yapmıştır. Daha sonra ise Edebiyat Fakültesinde öğrenim görmeye başlamıştır.

Tarık Buğra mezuniyet tezini vermeden Edebiyat Fakültesinden ayrılmıştır. Nasrettin Hoca adlı gazeteyi babasıyla birlikte çıkarmıştır. 1976 yılında Tercüman gazetesinden ayrılmıştır. Bundan sonra ise tamamen edebiyata yönelmiştir. Birçok ödülü vardır. Tarık Buğra Devlet Sanatçısı unvanını kazanmıştır.

Tarık Buğra Edebi Yönü
Tarık Buğra hikaye, roman, tiyatro ve fıkra türlerinde eserler yazmıştır. Yarınların Romanı ile yayın hayatına başlamıştır. Eserlerinde toplumsal çatışmaları psikolojik açılardan yazmıştır. Bunun için onun eserlerinde sanatın gerçekliği toplum gerçekliğinin karşısındadır.

1960 yılından sonra roman türüne daha çok ağırlık vermiştir. Roman ve hikayelerine bakıldığında toplumumuzun tarihini kurgusallaştırarak kendine özgü üslubuyla birleştirmiştir. Toplumun değer yargılarını ve sorunlarını işlerken sanatın insanı yücelten bir dal olması gerektiğini belirtmiştir.

Tarık Buğra roman ve hikayelerinde çevre, kişi ve olayları çok derin bir gözlemle incelemiştir. Bunların soyut derinliğine inerek anlatmıştır. Yapıtlarında dil kullanımına özen göstermiştir. Bu nedenle şive taklitlerine ve gelip geçici olan dil görüntülerine yer vermemiştir. Roman ve hikayelerinde şiirli yoğun bir anlatım vardır.

Tarık Buğra eserlerinde ayrıntılara girmemiştir. Sadece gözleme yer vermiştir. Aşk, yalnızlık ve uyumsuzluk gibi temalar eserlerinde görülür. Roman kahramanlarını her yerde rastlanabilen tipler olarak seçmiştir. Karakterindeki iyimserliği olaylarında ve kahramanlarında görülmüştür.

Nesnel bir anlatımı vardır. Olaylara çok fazla yer vermemiştir. Genelde iç gerçekleri anlatmıştır.

Tarık Buğra Ne Zaman Ölmüştür?
Devlet Sanatçısı olan Tarık Buğra kanser hastalığına yakalanmıştır. 26 Şubat 1994 yılında tedavi gördüğü hastane olan Çapa Tıp Fakültesinde hayata gözlerini yummuştur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.