İdari Uzman Kadrosu İŞKUR ve SGK’da Nasıl Uygulanacak?

Gökhan Yiğit
1986 yılında Artvin’de doğdu. Artvin Anadolu Öğretmen Lisesi’nden sonra sırasıyla; Atatürk Üniversitesi Fizik Öğretmenliği bölümünden Yüksek Lisans derecesi ile, Çankaya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi bölümünden Yüksek Lisans derecesi ile, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden Lisans derecesi ile mezun oldu. Çalışma hayatına 2013 yılında Türkiye İş Kurumu’na İş ve Meslek Danışmanı olarak atanarak başlayan Yiğit, 2014-2021 yılları arasında bir meslek derneği olan Danışmanlar Derneği’nin kurucu Başkanı olarak Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü. 26. ve 27. Dönemde TBMM’de Milletvekili Danışmanı olarak çalıştı. Halen Türkiye İş Kurumu’nda İş ve Meslek Danışmanı olarak çalışmaktadır. İngilizce bilen Yiğit, evli ve iki çocuk babasıdır.
23.02.2024
408
A+
A-

Bilindiği üzere; 28/12/2023 tarihli ve 32413 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 7491 sayılı BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ile kamu idarecilerinin önemli bir kısmının etkilendiği/etkileneceği; görevden alınmalar sonrası atanacakları kadro ve haklarına dair yeni bir dizi düzenlemeye gidilmiştir. Bu çalışmada 375 sayılı KHK’nın ek 35 ve ek 37 maddelerine göre atanan bu idarecilerin yeni durumlarına ait zihinlerde yer alan soru işaretlerine cevap verebilmek adına İŞKUR-SGK örneği üzerinden açıklamalar getirilmeye çalışılacaktır.

7491 sayılı Kanunun konuya dair değişiklikleri aşağıda verilmiştir.

MADDE 77- 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasının (c) bendinin (2) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki cümle ile maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“2) (1) numaralı alt bent kapsamında yer almayanlar, bu bent kapsamındaki kadro, pozisyon ve görevlerde toplam en az üç yıl görev yapmış olmaları halinde görevden alındığı veya görevinin sona erdiği kuruma ait idari uzman unvanlı kadro veya pozisyonlara,”

“Bu fıkranın (a) ve (c) bentlerine göre yapılacak atamalar ve ödemelere ilişkin sürelerin hesabında ek 37 nci madde kapsamına giren kadro, pozisyon ve görevlerde geçirilen süreler de aynı usul ve esaslar çerçevesinde dikkate alınır.”

“Bu maddenin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve uygulamayı yönlendirmeye Cumhurbaşkanlığı yetkilidir.”

MADDE 78- 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 37 nci maddesinin birinci fıkrasına “ilişkili kuruluşları” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı” ibaresi ve maddeye dördüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“5018 sayılı Kanuna ekli (III) sayılı Cetvelde sayılan düzenleyici ve denetleyici kurumlar ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunda, ek göstergesi bakanlık genel müdürü dengi ve üzeri olup ek 35 inci madde kapsamına girmeyen yönetici kadro veya pozisyonlarında bulunanlar hakkında da mülga ek 18 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendi ve bu bende bağlı hükümleri, bunların atamalarının kurumlarının ilişkili olduğu bakanlık kadrolarına yapılması suretiyle uygulanır.

Mülga ek 18 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (2) numaralı alt bendi ile dördüncü fıkra kapsamına girenler hakkında anılan alt bent hükümleri, bunların kurumların idari uzman unvanlı kadro veya pozisyonlarına atanması suretiyle uygulanır.

Bu madde ile ek 35 inci madde kapsamında atama yapılan idari uzman unvanlı kadro ve pozisyonlar mali ve sosyal hak ve yardımlar ile diğer özlük hakları bakımından ek 10 uncu madde kapsamına dâhil idarelerin merkez teşkilatlarına ait mali hizmetler uzmanı unvanlı kadroya denktir.”

MADDE 82- 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADD 45 -9/7/2018  tarihinden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan dönemde görevden alınan veya görevi sona eren kamu görevlilerinden;

a) Bu maddeyi ihdas eden Kanunla ek 35 inci maddenin dokuzuncu fıkrasına eklenen cümle hükmünden yararlanmak isteyenler kurumlarına bir ay içerisinde başvurmaları halinde ilgili şartları karşılamaları kaydıyla söz konusu düzenlemelerden yararlanır ve bunların atamaları mezkûr maddenin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki diğer hükümleri esas alınarak yapılır. Ancak bunlardan hakkında mülga ek 18 inci maddenin üçüncü fıkrası ve/veya ek 35 inci maddenin dokuzuncu fıkrasının beşinci cümlesi uyarınca önceki görevine ait ödeme unsurları esas alınmak suretiyle ödeme yapılmış olanlar bakımından bu süreler, bu maddenin uygulanmasında ek 35 inci maddenin dokuzuncu fıkrasının beşinci cümlesinde öngörülen iki yıllık süreden düşülür.

b) Hakkında mülga ek 18 inci madde hükümleri uygulanmamış olmak kaydıyla ek 37 nci maddenin beşinci fıkrası kapsamına girenler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içerisinde kurumlarına başvurmaları halinde ek 37 nci madde hükümlerinden yararlanır.

24/11/2023 tarihi itibarıyla ek 35 inci ve ek 37 nci maddeler kapsamındaki kadro, pozisyon ve görevlerde bulunanların anılan maddeler kapsamında toplam en az üç yıl görev yapmış olmaları veya bu maddenin yürürlük tarihinden sonra bu süreyi tamamlamaları halinde bunlar hakkında; ilgisine göre ek 35 inci maddenin dokuzuncu fıkrasının (c) bendinin (2) numaralı alt bendinin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki hükümleri ile ek 37 nci maddenin altıncı fıkrası dikkate alınmaksızın mülga ek 18 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (2) numaralı alt bendi hükümleri uygulanır.

Ek 30 uncu madde ile ekli (VI) sayılı Cetvel kapsamında mali ve sosyal haklarına ilişkin denklikleri belirlenenlerden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce mali hakları hususunda geçici 12 nci madde veya ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulananlar hakkında anılan düzenlemelerin uygulanmasına devam edilir.”

Görüldüğü üzere; anılan Kanun 9/7/2018 tarihinden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe (28/12/2023) kadar olan dönemde görevden alınan veya görevi sona eren kamu görevlileri için (Bu durumda olanların içerisinde de kapsam içi, kapsam dışı yapılan gruplar yer almaktadır.)  ayrı, 24/11/2023 tarihi itibarıyla ek 35 inci ve ek 37 nci maddeler kapsamındaki kadro, pozisyon ve görevlerde bulunanların anılan maddeler kapsamında toplam en az üç yıl görev yapmış olmaları veya bu maddenin yürürlük tarihinden sonra bu süreyi tamamlamaları halinde bunlar hakkında ayrı, 24/11/2023 tarihinden sonra ek 35 inci ve ek 37 nci maddeler kapsamındaki kadro, pozisyon ve görevlere atanacaklar için ayrı hükümler içermektedir.

Şöyle ki; 05/07/2022 tarih ve 31887 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 7417 sayılı DEVLET MEMURLARI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA VE 375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN ile yeniden düzenlenen ek 37’nin dördüncü fıkrasındaki ’’Sosyal Güvenlik İl Müdürü ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü kadrosunda bulunanlardan görevden alınan veya görevleri sona erenler hakkında da mülga ek 18 inci maddenin (c) bendi ve bu bende bağlı hükümleri uygulanır.’’  hükmü referans alınarak durum açıklanmak istenirse;

  1. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü (Sosyal Güvenlik İl Müdürü) iken 9/7/2018 tarihine kadar görevden alınanları kapsam içine alan bir düzenleme 7491 sayılı Kanunda yer almamaktadır.
  2. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü (Sosyal Güvenlik İl Müdürü) iken 9/7/2018 tarihinden 7491 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe (28.12.2023) kadar olan dönemde görevden alınan veya görevi sona erenlerden ek 37’nin dördüncü fıkrasının ’’…mülga ek 18 inci maddenin (c) bendi ve bu bende bağlı hükümleri uygulanır.’’ hükmünden yararlanamayanlar için (7417 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 5/7/2022 tarihine kadar görevden alınanlar) bir düzenleme 7491 sayılı Kanunda da yer almamaktadır. Zira; 7491 sayılı Kanun Madde 82 b fıkrası ile 375 sayılık KHK’ya eklenen Geçici 45 nci Madde  ’’Hakkında mülga ek 18 inci madde hükümleri uygulanmamış olmak kaydıyla ek 37 nci maddenin beşinci fıkrası kapsamına girenler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içerisinde kurumlarına başvurmaları halinde ek 37 nci madde hükümlerinden yararlanır.’’ hükmü ile geriye dönük işlem tesis edilebilecek Kurumlar arasında bir daraltmaya gidilmiştir. Türkiye İş Kurumu ile SGK ise bu Kurumlar arasında yer almamaktadır.

375 sayılı KHK’nın ek 37. maddesinin beşinci fıkrası ile kastedilen 5018 sayılı Kanuna ekli (III) sayılı Cetvelde yer alan Kurumlar:

1- Radyo ve Televizyon Üst Kurulu

2- Telekomünikasyon Kurumu

3- Sermaye Piyasası Kurulu

4- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu

5- Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu

6- Kamu İhale Kurumu

7- Rekabet Kurumu

8- Şeker Kurumu

9- Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu

10- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu şeklindedir.

3- 24/11/2023 tarihi itibarıyla ek 35 inci ve ek 37 nci maddeler kapsamındaki kadro, pozisyon ve görevlerden ek 37 nci madde kapsamındaki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlerinin (Sosyal Güvenlik İl Müdürlerinin) toplam en az üç yıl görev yapmış olmaları veya bu maddenin yürürlük tarihinden sonra bu süreyi tamamlamaları halinde ise; 7491 sayılı Kanun Madde 82 ile 375 sayılı KHK’ya eklenen Geçici 45 nci Madde ’’ek 37 nci maddenin altıncı fıkrası (Mülga ek 18 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (2) numaralı alt bendi ile dördüncü fıkra kapsamına girenler hakkında anılan alt bent hükümleri, bunların kurumların idari uzman unvanlı kadro veya pozisyonlarına atanması suretiyle uygulanır.) dikkate alınmaksızın mülga ek 18 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (2) numaralı alt bendi hükümleri uygulanır.’’ hükmü uyarınca İstihdam Uzmanı (Sosyal Güvenlik Uzmanı) kadrosuna atama yapılabileceği söylenmektedir.

4- 24/11/2023 tarihi sonrası ek 37 nci madde kapsamındaki kadro, pozisyon ve görevlere atanacaklar hakkında da 7491 sayılı Kanun Madde 78 ile 375 sayılı KHK Ek 37’ye eklenen ’’Mülga ek 18 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (2) numaralı alt bendi ile dördüncü fıkra kapsamına girenler hakkında anılan alt bent hükümleri, bunların kurumların İdari Uzman unvanlı kadro veya pozisyonlarına atanması suretiyle uygulanır.’’ hükmü uyarınca işlem yapılacağı denilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.