Necip Fazıl Kısakürek

24.07.2020
1.076
A+
A-
Necip Fazıl Kısakürek

Necip Fazıl Kısakürek 26 Mayıs 1904’te İstanbul’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Amerikan ve Fransız Kolejleri ile Bahriye Mektebinde tamamladı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde eğitim gördü. Felsefe bölümündeki öğrenimini yarıda bırakarak 1924’te Paris’e gitti. Sarbonne Üniversitesinde felsefe eğitimini almaya başladı.  1925’te tekrar eğitimini yarıda bırakarak ülkeye döndü. 1926 ile 1939 arasında çeşitli bankalarda çalışan Necip Fazıl Kısakürek 1939 ve 1943 yılları arasında ise Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Devlet Konservatuarı, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde dersler verdi. 25 Mayıs 1983 yılında İstanbul’da vefat etti.

Necip Fazıl Kısakürek şairliğine ilk adımını on iki yaşında annesinin büyük desteğini alarak başlamıştır. İlk şiiri olan Kitabe’yi Yeni Mecmua dergisi yayımlamıştır. Daha sonra bu şiirine Örümcek Ağı adlı eserinde ‘Bir Mezar Taşı’ olarak yer vermiştir. Milli Mecmua ve Yeni Hayat dergilerinde çıkan şiirleri sayesinde kendisinden söz ettirmeyi başarmıştır. Paris’ten döndükten sonra ‘Örümcek Ağı’ ve ‘Kaldırımlar’ adlı şiir kitaplarını yayımlamıştır ve bu kitaplar sayesinde çağdaşı olan şairlerin en önüne çıkarmıştır. Böylece edebiyat çevresinde oldukça tanınmış bir yazar olarak öne çıkmıştır. 1932 yılında çıkardığı ‘Ben ve Ötesi’ adlı şiir kitabı sayesinde takdir toplamayı sürdürmüştür.

Onun hayatında iki dönem vardır. 1934 yılı ve öncesi. 1934 yılından önce Necip Fazıl oldukça içine kapalı ve buhranlı eserler verirken, 1934 yılından sonra tanıştığı Abdülhakim Arvasi sayesinde üstün bir ahlak felsefesini savunan eserler kaleme almıştır. Tohum, Para, Bir Adam Yaratmak gibi piyesleri oldukça büyük ilgi görür. Özellikle ‘Bir Adam Yaratmak’ piyesi Türk tiyatrosunun en güçlü oyunlarındandır.

Necip Fazıl’ın şairliği ve oyun yazarlığı kadar fikir ve düşünce yazarlığı da vardır. Büyük Doğu dergisinde çıkan yazılarında güçlü fikir adamı özelliğini görmek mümkündür. 1962 yılından itibaren bütün Anadolu şehirlerinde konferanslar vermiştir. Bu sayede geniş bir kitleye fikirlerini aktarabilme imkanı bulmuştur.

1980 yılında Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü’nü ‘’İman ve İslam Atlası’’ adlı eseriyle, fikir dalında Milli Kültür Vakfı Armağanı’nı 1981 yılında, Türkiye Yazarlar Birliği Üstün Ödülü’nü 1982 yılında almıştır. Ayrıca Türk Edebiyatı Vakfınca 1980’de verilen beratla ‘Sultan-üş Şuara’ (Şairlerin Sultanı) ünvanını kazanmıştır. Günümüzde Necip Fazıl Ödülleri adıyla anılan ödül töreni de her yıl düzenlenmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.