Asım Onat

Asım Onat
06.11.2020
1.774
A+
A-

Trabzon’un Çaykara ilçesinde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise tahsilini Hatay’ ın Kırıkhan ilçesinde tamamladı. 1979 yılında girdiği Karadeniz Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden 1983 yılında mezun oldu. Aynı yıl edebiyat öğretmeni olarak Ağrı – Diyadin Lisesine atandı. Askerliğini Heybeliada Deniz Lisesinde yedek subay olarak yaptı. Eskişehir Hacı Ahmet Kanatlı Lisesinde görevliyken 1991 yılında bu görevinden istifa etti. Ankara’ da özel okullarda çalıştıktan sonra 1994 yılında resmi görevine döndü. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunda, Eğitim Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığında görevlendirildi. Merkez ve taşra teşkilatlarında çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 2011 yılında kendi isteğiyle emekli oldu. Daha çok ders kitapları yayıncılığı alanında uzun yıllar faaliyette bulundu. Halen kuruculuğunu kendisinin yaptığı anaokullarındaki çalışmalarına kurucu ve idareci olarak devam etmektedir.

Öğrencilik yıllarından itibaren yazı ve şiir yazmaya ilgi duydu. Çeşitli dergilerde şiir, deneme ve araştırmaları yayımlandı. Milli Eğitim Bakanlığı Türk Dili ve Edebiyatı Programı’ nın hazırlanmasında koordinatör olarak görevlendirildi. Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yayımlanan Ankara Dergisi’ nin yayın yönetmeliğini yaptı. Eğitim- Birsen Eğitime Bakış Dergisi’ nin kurucuları arasında yer aldı. Eğitim-Birsen’ in Öğretmen Sorunları Araştırması ve Eğitim Çalışanları Sorunları Araştırması çalışmalarına katıldı. Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde “Sürücülerin Halkla İlişkiler ve İletişim Becerilerini Artırma Projesi’ ni yürüttü. TÜGED Evliliğin A, B, C si Projesi’ nde görev aldı ve aynı isimli kitabın editörlüğünü yaptı. Ayrıca birçok ders kitabının editörlüğünü ve redaktörlüğünü yaptı. Sivil toplum örgütlerinde gönüllü olarak görev aldı. Başarılı çalışmalarından dolayı kendisine çok sayıda takdir, teşekkür ve plaket verildi. Temel İzci Liderliği, Öğrenmeyi Öğrenme, Osmanlıca, Eğitim ve Beyin, AB Proje Hazırlama, Beden dili ve İletişim vb. birçok kurs ve seminere katıldı.

İlkokul, ortaokul Türkçe, lise edebiyat dil ve anlatım ders kitapları yazdı. Kitapları okullarda okutuldu. Ayrıca “Yeni Öğretim Programlarının Temel Özellikleri” isimli kitabın da yazarıdır.

Şiirlerinde daha çok İkinci Yeni Akımı’ nın etkisinde kalsa da kendine özgü imge temelli sürrealist bir akım arayışı içindedir. Muhtevada milli ve insani değerleri temel alır. Yazılarında geçmiş ile gelecek arasında uhrevi bir bağ çağrışımı kurar.

Yazar, evli, üç çocuk babasıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.